Животновъди търсят под наем общински пасища във Великотърновска област.

С появилата се възможност фермерите у нас да получават субсидии за използваеми фуражни площи нарасна интересът към използването на общински пасища под наем, пише в. Янтра днес.

Двама животновъди от Велкотърновско са депозирали искания за наемане на 284 декара общинска земя за паша на стадата си. Един от фермерите, който отглежда 17 биволи и 194 кози, е подал заявление за наемане на 150 декара пасища в землищата на Пчелище и Велчево. Друг фермер, в чието стопанство са 245 кози, кандидатства за 134 декара общинско пасище в Русаля. Наемните цени на площите за паша на животните са по 3,50 лева на декар за година.

Пасищата се отдават за 10-годишен период на фермерите. Вложенията за тяхното подобряване и поддържане, особено в началото, са големи, поясниха пред общинските съветници от Общината. Немалка част от пасищата са обрасли с храсти или неядима плевелна растителност и се нуждаят от повече грижи за почистване, подравняване на повърхността, отводняване, ако е необходимо, или напояване, борба срещу нежеланата растителност, торене.

На публични търгове с тайно наддаване Община Велико Търново пуска земеделски земи в Шемшево и Дебелец. Към тях има инвестиционен интерес от частни сгопани за отглеждане на пчелни кошери и за зеленчукопроизводство.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!