През 2012 г. в Унгария беше създадена национална мрежа за експериментиране. Целта й е да подобри и разработи нови биологични практики и в същото време да насърчи прехода към агроекология. Страната иска да достигне 10% биологично отглеждани площи до 2027 г. Ето как ще направи това.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Земеделски производители и изследователи в Унгарския изследователски институт по биологично земеделие ÖMKi On-Farm Living Lab съвместно проектират и прилагат полеви опити и технологични тестове за устойчиви техники за управление на културите и животните. А те, от своя страна, допринасят за гъвкавостта и устойчивостта на земеделските системи и адаптирането на фермите в контекста на изменението на климата, пише Eip-Agri.

Като част от стратегията “От фермата до трапезата”, ЕС подчертава ролята на биологичното земеделие в устойчива хранителна система и се стреми да достигне една важна цел - 25% от земеделската земя на ЕС да бъде под биологично управление до 2030 г. Унгария вече има голям успех в това направление. Размерът на площта под биологично отглеждане в страната се удвои от 2016 г. насам, представлявайки около 6% от общата земеделска земя през 2020 г. по данни на Евростат. А според наскоро публикувания национален план на Унгария, тя има за цел да достигне 10% до 2027 г.

Една от основните дейности на института ÖMKi са изследванията във фермата. Тяхната изследователска мрежа е система от иновативни експерименти, проведени в над 100 унгарски биологични ферми. През 2020 г. мрежата получи акредитация „Жива лаборатория“ и беше приета в Европейската мрежа от живи лаборатории (ENoLL). 

Изследователският институт инициира разпространение на най-добрите практики в устойчивото земеделие в редица области, включително полски култури, градинарство, пчеларство, лозарство и животновъдство. Той се основава на идеята за активно участие на фермерите в изследванията и обмяната на професионален опит. 

„Много е вдъхновяващо, че младите изследователи, които наистина са отдадени на биологичното земеделие и опазването на биоразнообразието, ни дават практически съвети чрез сътрудничество във фермата. Тези връзки и непрекъснатият обмен на нашия опит също ни водят към по-добри резултати”, коментира Агостон Нобилис - собственик на органична ферма. 

ÖMKi On-Farm Living Lab редовно организира семинари, полеви дни и конференции, за да обедини фермерите и да представи нови възможности за сътрудничество. Фермерите могат да се присъединят към мрежата на доброволни начала. Институтът им помага да се адаптират към изменението на климата на местно ниво и улеснява прехода на земеделието към агроекология.