Сухото и рекордно горещо време поставя сериозни изпитания пред земеделците у нас.

 

Почвообработката след жътвата се очертава като една от най-трудните от десетки години насам, заради изключително сухата земя.

 

Затруднената подготовка на земеделските земи за есенната сеитба ще доведе до допълнителни производствени разходи, тъй като сухата пръст повишава сериозно разхода на гориво, води до чести аварии на полето и счупване на прикачния земеделски инвентар и не на последно място поставя под въпрос качеството на самата сеитба, от което зависи и реколтата през 2013-а година.

 

Сервизите за ремонт на селскостопанска техника са препълнени с аварирали машини, заявиха пред Фермер.БГ фирми от бранша. Най-честите проблеми при тракторите са - разбити скоростни кутии, а при прикачния инвентар - счупване на почвообработващата техника заради прекалено сухата земя. Допълнително натоварване съзадава и изнесения с 1 месец по-рано сезон за жътва на слъчноглед и царевица, който свари голяма част от фермерите неподготвени - без жътвени адаптери за редовите култури.

 

Валежи през следващата седмица се очакват единствено за региона на Добруджа - Общините Балчик, Добрич, Бяла и Силистра. Прогнозата на синоптиците обаче е за краткотрайни превалявания, които ще окажат ефект до 5 см. дълбочина на почвата. Вероятността за валежите е 68%, а очакваното количество е едва 1,1 литър на кв./м.

 

Кратки превалявания се очакват и за региона на Бургас, от вторник следващата седмица. Там обаче прогнозите са за нищожните 0,3-0,4 л./кв./м.

 

Небивалата суша на Балканите това лято нанесе тежки щети на земеделието, оценявани на около един милиард евро, предаде АФП. Температурите достигат стойности над 40 градуса, например в Босна, обхваната от незапомнена от 120 години жега след твърде суровата зима и рекордните снеговалежи в целия район.

 

На Балканите това лято няма никакъв дъжд, посочва АФП. Щетите над земеделието в Босна са върху 30-40 на сто от реколтата, каза пред АФП представител на националното сдружение на земеделците. „Общата стойност на земеделското производство в Босна е около един милиард евро. Това означава, че загубите са за около 300 милиона евро“, добавя той.

Особено тежко засегната от сушата е реколтата от царевица, но също плодовете и фуражните растения. В Хърватия Националната земеделска камара оцени щетите от сушата за 134 милиона евро. За бедстващи са обявени редица райони, най-зле е в Славония – главната земеделска зона в Хърватия. „Славония е буквално опустошена. Пролетните култури са в катастрофално състояние. Щетите ще са между 60 и 100 процента“, каза представител на земеделската камара.

 

В Сърбия първоначалните оценки за загубите от сушата са за около един милиард евро, съобщи правителствен източник. В Косово реколтата е 20 на сто по-малка от очакваната. Косово внася 50 на сто от потреблението на храни. С 20 на сто по-малка ще е и реколтата в Македония. Десетки милиони хектари изгоряха в пожари, предизвикани от високите температури, които се задържат близо до 40 градуса през юли и август.

 

Наред с това нивото на реките на Балканите драстично спадна. В Сърбия е застрашено снабдяването с питейна вода в редица райони. Макар че нивото на водата спадна и по главните водни пътища – реките Дунав, Сава и Тиса, те са годни за корабоплаване, добавя АФП.

 

още по темата : Как да се подготвим за есенната сеитба?


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!