Светът търси начин да гарантира селскостопанската продукция в условията на пандемия, защото земеделската работа „не чака“. Същевременно много хора остават без работа заради кризата.

Браншовици: Да има специален режим на карантина за работниците

Положителен пример за справяне с кризата чрез ангажиране в земеделието идва от Израел. Израелски работник разказва как намира препитание в аграрния сектор.

"Да съм доброволец в селското стопанство, то ме спасява от бездействието в града, където мога и да се заразя. Работех във фабрика за мебели. И преди кризата едва оцелявахме. Конкуренцията на големите компании ни смазваше. Още щом започна карантината, нашият работодател ни изпрати в безсрочен неплатен отпуск.

Държавата подпомага средния бизнес в тази нелека обстановка, но парите стигат само за собственика, а за работниците нищо не остава. Десетина дни си стоях вкъщи, но си дадох сметка, че парите от последната заплата се стопяват. Жена ми е в неплатен отпуск по майчинство. В Израел платеният е само 3 месеца.

Сега работя в един парник за краставици. Нищо че е март, там съм само по бански, но и с мантия от мрежа против комари. Работя полуприведен през целия ден. Заявих, че съм съгласен дори на по-тежка работа, но с добро заплащане", разказва Рафаел Азолай за БНР.

Кооперации: Без общи събрания няма очертаване, няма субсидии

Преди избухването на коронавирус пандемията в Израел работят много сезонни работници в земеделието, които идват отвън - предимно тайландци, филипинци и китайци. Когато те се прибират в родните си места, израелското земеделие се оказва изправено пред заплаха заради липсата на работна ръка.

В същото време хиляди работници са освободени от работа или са в дълги отпуски, а най-засегнати са служителите в авиокомпаниите, артистите, занаятчиите. В тази тежка ситуация от земеделския сектор идват обяви за доброволци за сезонна работа.

Това е възможност за хората от най-пострадалите отрасли, за да имат доходи и да бъдат полезни.

От израелското министерство на земеделието изплащат субсидии на селските стопани. Страната е известна с почти затвореното си селско стопанство и това много й помага в ситуация на затруднени пазари и затворени граници.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Анализатор: Агробизнесът има сравнителен имунитет срещу кризи

Пчелари се обединяват в търсене на директен пазар

Фермерските пазари искат да се върнат към работа