Заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъдат поставени под специален режим на карантина, с което да не се допуска блокиране на постоянния цикъл на работа. 

Анализатор: Агробизнесът има сравнителен имунитет срещу кризи

Това е искането на близо 40 браншови организации от земеделието, животновъдството, преработката и производството на храни. Единният апел е адресиран до премиера, председателя на оперативния щаб, министрите на земеделието и на здравеопазването.

Браншовици: Настояваме за въвеждането на специфичен режим на карантина за работещите – с определението „критични работници“. 

Като „критични работници“ се възприемат всички заети и ангажирани в първичното селскостопанско производство, неговата преработка и производство на храни. 

Според тези организации при сегашния ред за карантиниране съвсем скоро цели предприятия рискуват да бъдат затворени, защото само при един заразен, всички работници ще трябва да бъдат поставени под карантина, а стотици производства, от които зависи прехраната на населението, да преустановят работа.

„Нашите работници са тясно специализирани и не могат да бъдат заменени от нови при случай на карантина. В случай че се предвиди зелен коридор за наши работници към европейски държави, допълнително ще настояваме пред щаба те да не бъдат допускани обратно в страната“, твърдят представители на бранша.

Те настояват работещите да имат правото да изпълняват задълженията си при стриктно определени правила за безопасност. В призива се подчертава, че земеделските производители от години са изградили стриктна дисциплина в прилагането на мерки за превенция срещу зарази като африканска чума по свинете и птичи грип.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Извънредното положение създава много притеснения за животновъдите, при които процесът на работа е непрекъснат. Новите мерки на кризисния щаб предвиждат при заболели хора, под карантина до 28 дни да останат и всички, които са контактни с него. Производственият процес в животновъдните обекти обаче не трябва да бъде спиран, категорични са производителите.

Специфичният режим на карантина, предложен от организациите, се изразява в разрешаването на карантинираните работещи да могат при стриктно определен от работодателя маршрут и при организиран служебен транспорт да се предвиждат до работното си място, да прилагат под контрол утвърдени със заповед на ръководител правила за лична дезинфекция, да полагат труд в регламентираното работно време, след което по съответния маршрут и с организирания служебен транспорт да се прибират на деклариран от тях актуален адрес на местоживеене.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Производители: Работата не търпи отлагане, но несигурността остава

Браншовици: Малките фермери са най-застрашени от бедност в кризата

От бранша: Имаме нужда от работници, но ще можем ли да им платим?