Три организации, които провеждат фермерски пазари в София, изпратиха открито писмо до министъра на земеделието Десислава Танева и до столичния кмет. Те предлагат да се преразгледа прекратяването на фермерските пазари на открито, наложено със заповед от 13 март.

Добруджанските фермери са готови за онлайн доставки

Те настояват да се възстанови организирането на фермерските пазари, които свързват пряко семейни ферми и малки производители на храни директно с потребителите.

Фермерите участници имат утвърден производствен график, технологии и клиенти. С прекъсването на фермерските пазари този процес е силно затруднен, посочват организаторите. Това важи както за производителите на пресни зеленчуци, така и за тези, които имат животни и преработват собственото мляко в млечни продукти.

За тях съществува риск съвсем скоро да започнат да изхвърлят своята продукция. В същото време расте и ще продължава да расте търсенето на храна, особено на качествена храна, казват организаторите.

Според тях е абсолютно необходимо да се възстанови най-късата верига на доставки на местни, български храни до потребителите в големите градове. Разбира се, това ще се случи при спазване на всички мерки, предложени от кризисния щаб.

Организаторите са готови да обсъдят мерки, които са разписани за всеки фермерски пазар и са съобразени с характера на мястото. Ето и техните предложения.

Фермерските пазари, сред които и „Произведено във фермата“ пред сградата на Министерството за земеделието, са разработили мерки, които да гарантират спазването на санитарно-хигиенните изисквания. Например задължителна дистанция между отделните производители, както и между клиентите; прекратяване на дегустации и демонстрации; мерки за лична хигиена от страна на производителите; регулярно почистване и дезинфекция на маси, инвентари и оборудване; поощряване и подпомагане на големи доставки до клиентите и др.

Тяхно проучване на ситуацията с фермерските пазари в други страни от ЕС сочи, че ситуацията е много динамична и се променя всеки ден. Само в Хърватска, Чехия и Ирландия са затворени пазарите. Във Франция те са били затворени миналата седмица, но вече на много места, включително в Париж се отварят отново. 

В Гърция, Словения, Германия, Австрия, Белгия част от фермерските пазари работят. В Испания и Италия има общини, в които фермерските пазари работят, но има и такива, в които по преценка на кметовете фермерските пазари са затворени. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Овощари: Къде ще са пазарите за родната продукция?

Временно затварят пазари на производители

„Приказка“ без край: Липса на пазар мъчи биостопаните