Следващия месец трябва да бъде реализирана Ковид мярката в подкрепа на сектора, заяви министърът на земеделието Иван Иванов в ефира на БНТ. По нея са предвидени 111 млн. лв., които трябва да бъдат нотифицирани пред Европейската комисия в най-кратък срок.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Той припомни, че вече са разпределени над 30 млн. лв. авансово по de minimis. Специално за оранжерийното производство са предвидени 3,5 млн. лв., които ще бъдат отпуснати веднага след приемането на бюджета. Стопаните трябва да докажат минимално производство за миналата година. 

„Финансираме с държавни помощи тези, които реално произвеждат. Виртуалните стада вече не са добре дошли за получаване на средства от държавата“, категоричен е министърът.

На насрочения за днес Консултативен съвет по тютюна с бранша ще се уточни какъв да бъде новият референтен период за получаване на държавна помощ, който да се прилага от догодина.

Министърът каза още, че в бъдеще не трябва да има диспропорции и изкривявания в разпределението на европейското финансиране, в отговор на въпрос за убийството на пастир в село Антон, за което са задържани крупен земеделски производител и брат му. Ще има проверки как те са получавали субсидии. 

В момента върви смяна на ръководството на „Напоителни системи“. Вече е избран Борд на директорите, а за изпълнителен директор е предложен Николай Чалъков. Дадена е препоръка за редуциране на администрацията. Към днешна дата става дума за 70 души, които генерират голям ресурс. 

„Считам, че поне половината от тях трябва да си тръгнат. Средно около 2500-3000 лв. са заплатите в ръководството, а служителите в клоновете получават максимум 800-900 лв.“, каза ресорният министър.

Започват и проверки за вноса на храни от трети страни. БАБХ след излизането си от министерството трябва да стане този сериозно действащ ефективен орган, който да спре нарушенията в сектора.