Народните представители от парламентарната комисия по земеделие ще разгледат предложение за узаконяване на методиката, по която се налагат санкции за нарушения по европроекти, стана ясно от дневния ред на комисията. 

Нарушенията с къщи за гости на сметката на всички, плащащи данъци


Само преди седмица методика та беше отменена от Върховния административен съд и постави под съмнение легитимността на вече събраните глоби. 


Комисията в НС ще обсъди и промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. Предложенията са внесени от новоизбрания председател на комисията Мария Белова и имат за цел да узаконят Методиката за санкции върху изпълнението на проекти по програмата за селските райони, изготвена от Румен Порожанов в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

ДФЗ за отменената методика: Ще изпълним решението на ВАС


Методиката беше обявена за нищожна с Решение на 5-членен състав на Върховния административен съд с основанието, че изпълнителният директор на ДФЗ няма правомощията да издава подобни нормативни актове. Това породи множество опасения, че глобите, наложени по тази методика до момента, са незаконни и че нарушителите могат да си получат средствата обратно, като санкциите останат за сметка на данъкоплатците.

От фонд „Земеделие“ отрекоха подобни рискове
С предложените сега промени в законодателството на директора на фонда се делегират права да издава методика за налагане на санкции. Завишава се и прагът, под който държавата може да не търси възстановяването на изплатени средства по европейски схеми от 100 на 250 евро.