Български земеделски производители, компании и граждани излязоха с отворено писмо до ЕК, премиера Николай Денков и министрите на финансите, земеделието и регионалното развитие. В позицията си те обвиняват Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в погазване на европейското право и неизпълнение на решения на българския съд.

Вижте пълния текст на писмото 

Фермерите посочват, че водят съдебна битка с ДФЗ от 2019 г. във връзка с неизплатени задължения в размер на 1,5 млн. лв. Те обвиняват Фонда, че не е възстановил разходите им за отглеждането на земеделска продукция.

Обществено известно е, че на българските деца се предоставят безплатно плод и мляко, финансирани с европейски средства и националния бюджет. Администратор на средствата е Държавен фонд "Земеделие", единствената акредитирана разплащателна агенция за сектора в България. През учебната 2018/2019 г. ДФЗ одобрява изпълнители по схема "Училищен плод", по които 420 000 деца да хапват безплатно плод с осигурени над 5 млн. лева европейски и 15 млн. лв. национални средства.

За консумираните от над 120 000 деца плодове, ДФЗ връща отпуснатите 1.5 млн. лв. на ЕС, като отчита в мониторинговия си доклад към ЕК и нашите доставени количества плодове и зеленчуци по училищните схеми, които и до настоящия момент не са ни платени, твърдят недоволните земеделци.

Те подчертават, че ДФЗ поема ангажимент да предостави плодове и зеленчуци на децата, но не желае да заплати за доставените количества, като така лишава земеделците от приходи. Заявените пред ДФЗ, но неплатени училищни плодове на децата, разкриват фундаментални и системни проблеми в начина, по който България управлява отпуснатите евро помощи от Брюксел, поясняват земеделците.

"Недоумяваме как е възможно Република България и Европейският съюз да поемат задължения да предоставят безплатно на децата плодове и зеленчуци, а ДФЗ и до днес да се държат като мутри, да не плащат за доставени количества плодове по училищните схеми и целенасочено да ни лишават от нашите собствени финансови средства", се казва в писмото. 

Фермерите поставят и няколко въпроса: 

1.Кой ще поеме отговорността на Република България и Европейския съюз и ще плати изядените плодове на децата, които Ви напомняме, че са за сметка на държавния бюджет и отпуснатите евро средства, а не с нашите собствени финансови средства, т.е не са дарение?

2. Кой е виновен за изгубените 1,5 млн. лева евросредства за изядени, но неплатени от ДФЗ плодове по училищните схеми, финансирани от ЕС и БГ?

3. Кой и как ще преустанови завинаги административния произвол на ДФЗ, който неправомерно губи предоставените ни евро субсидии от ЕС и съзнателно убива българското земеделие?

4. Каква е причината да не е осигурен бюджет от държавата за осигуряване на безплатните плод и мляко на децата, финансирани от ЕС и БГ?

5. Коя друга държава, членка на ЕС си е позволила да не плати безплатните плод и мляко на децата по училищните схеми?

Те настояват българската държава да поеме своите ангажименти по отношение опазване правата на всеки гражданин, ценностите на Европейския съюз и подписаните договори.

Отвореното писмо е изпратено от Милена Рашева, земеделски производител и управител на "Ню Проджектс Консулт"ЕООД и "София плод"ЕООД, Георги Цанков, управител на "Фууд Деливъри Експрес"ЕООД, Стефан Шалявски, земеделски производител и управител на "Терра Веджис"ЕООД и Красимир Крумов, управител на "Мидек"ЕООД.