Климатичните условия тази година забавиха и сеитби, и беритби. Все пак някои култури наваксаха, но реколтата от други не е добра до последно. При доматите например положението хич не е розово, се вижда от последните оперативни данни на Земеделското министерство (МЗХГ).

Изкупни цени на млякото

Редица от основните зеленчуци изостанаха в производството си от реколта 2021. Доматите на открито са намалели с над 26%, а средният им добив от декар е 1 642 кг/дка, което е спад спрямо 2020 г. с 3,5%. Пред Агри.БГ Мариана Милтенова заяви, че основна причина за лошата реколта е засушаването „Без напояване не можа да се отглеждат зеленчуци”, категорична е представителката на сектора. 

Същият процент надолу е и тазгодишната продукция от краставици на открито, въпреки по-високия среден добив от 1 573 кг/дка (11,5%). Картофите също изоставаха в производството си до един момент, последните данни обаче сочат, че въпреки закъснялата кампания, събраните количества са повече от миналогодишните.

МЗХГ: При съществено по-високи добиви от декар, към 7 октомври 2021 г. продукцията от картофи е с 3,7% над нивото отпреди една година.

Засега добитите количества пипер от открити площи са с 1,7% по-малко от същите през 2020 г., което се дължи основно на по-късното прибиране на реколтата, заявяват от министерството. Всички обаче помним опустошителната градушка в края на август месец в един от традиционните производствени райони на културата, което навежда на мисълта, че спадът би следвало да е по-голям и да не се дължи само на закъснели беритби.

От друга страна, пъпешите и дините си останаха рекордьори през този сезон. Реколтата от тях е респективно с 29,7% и 22% повече. Над миналогодишното количество е и това от оранжерийни домати и краставици, съответно с 5% и 7%.