Конкурс за най-едър зеленчук, за най-млад и най-възрастен зеленчукопроизводител, за най-добре аранжиран щанд – това са само част от инициативите, които ще включи Празникът на градинарството, който ще се проведе през август 2022 г. в добруджанското село Одринци. Местните стопани организират тази инициатива от 2015 г. насам. 
Фермери, вижте какво ви готвят политиците 

За първи път през 2022 г. градинарите ще бъдат подкрепени с европейски средства. Това ще стане възможно след подписания преди дни проект между читалище „Възраждане 1941“, МИГ – Добричка и ДФЗ.

Стойността на подпомагането е 15 000 лв., съобщи читалищният секретар Елисавета Маринова. С тези средства ще се организират още карвинг демонстрации, готварски работилници, веган- и вегетариански щандове. Предвидено е издаването на Календар на градинарските дейности и готварски рецепти. Зеленчукопроизводителите планират следващото издание на Празника да бъде съпътствано от семинар „Биоградинарство и пермакултура – обмяна на опит“. Организаторите отправят още едно предизвикателство за малки и големи от областите Добрич и Силистра – конкурс за рисунка на тема „Натюрморт – плодове и зеленчуци“ и „Нашата градина“. 

Село Одринци е известно с над 100-годишни традиции в отглеждането на зеленчуци. Продукцията се е търсела в цяла Добруджа. Днес жителите на селото са около 300 и почти всяко семейство е ангажирано със зеленчукопроизводство на открито и в крупни оранжерии. Много са и младите хора, които са се насочили към отглеждането на вкусната местна стока, похвали се още Елисавета Маринова. 

Още преди векове районът около село Одринци е бил известен със своите кладенци, които стават причина за отглеждането на зеленчуци. Над 110 са регистрираните водоеми в населеното място. Наблизо е разположен и най-големият язовир в Добричка област.