Станаха ясни указанията, по които ще се прилага държавната помощ за подкрепа на земеделските стопани, свързана с преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19. Става въпрос за онези 70 млн. лева, които бяха отпуснати на ресорното ведомство след актуализацията на държавния бюджет от последния действащ парламент. Впоследствие сумата стана 72 млн. лева, като допълнителни 2 млн. лева бяха отпуснати само за животновъдите.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

И докато миналата година ставките се раздаваха на база големина на стопанството и брой животни, тази година субсидията е на брой животно и на хектар. Друга разлика е, че секторът на маслодайната роза не можа да се класира в този прием за подпомагане.

Важна промяна е, че в предходния прием максималното субсидиране на бенефициент не можеше да надхвърля 7 000 евро на стопанство. А сега е записано, че максималният интензитет на помощта е до 225 000 евро на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти. Това притесни фермерите.

“Никъде не се говори за таван на плащанията, както миналата година по регламент беше фиксиран. Тогава и затова предвидените 70 млн. лева стигнаха. Тази година освен че разпределението в сектор “Плодове и зеленчуци” е неправилно, реално бюджетът от 72 млн. лева най-вероятно няма да бъде достатъчен”, коментира читател на Агри.БГ.

Всъщност ставките наистина претърпяха някои промени след предложения официално вариант от земеделското ведомство. Парите за животновъдите се увеличиха с 2 млн. лева, следователно и ставките се промениха, но единствено при говедовъдите.

Съответно ставките за сектор “Плодове и зеленчуци” бяха орязани с изключение на тази за пипера, която бе увеличена.

Като цяло обаче общият бюджет за сектора се запазва на 29,5 млн. лева.

“Първоначално беше гласувана ставка от 590 лв./ха за плодовете. Сега новите ставки са 550 лв. Парите са орязани доста и според мен това преизчисление е направено, защото няма таван, така че да се дадат повече на по-големите производители. Въпреки разговорите с бранша ще се дават пари на калпак, като големината на стопанството не е от никакво значение”, коментират фермери.

Вижте още един път официалните ставки, както и тези, които бяха обсъдени с бранша, при които е налична промяна.

Наименование на схема

Официална ставка

Предходна ставка

млечни крави/ крави под селекция, биволи, месодайни крави под селекция 77 лв./глава 70 лв./главa
планински крави и месодайни крави/юници 45 лв./глава 40 лв./глава
основната ставка за плодове 550 лв./ха 590 лв./ха
сливи и десертно грозде 280 лв./ха 300 лв./ха
винени лозя 170 лв./ха 180 лв./хa
домати, краставици, корнишони и патладжан 800 лв/ха 1200 лв./ха
пипер 1120 лв./ха 860 лв./ха
картофи, лук и чесън 600 лв./ха 620 лв./ха
моркови, главесто зеле, дини и пъпеши 300 лв./ха 330 лв./ха
оранжерийни зеленчуци 3300 лв./ха 3500 лв./ха


При другите направления няма промяна в ставките.

Ето и кои са фермерите, които ще могат да се възползват от подпомагането по Ковид-19 мярката.

При животновъдите на подпомагане подлежат фермерите с валидно подадено заявление по реда на Наредба 5 за Кампания 2021, отглеждащи едри и/или дребни преживни животни и с установени за подпомагане животни по схемите за обвързано подпомагане за животни и/или по ПНДЖ3 за Кампания 2020.

При пчеларите на подпомагане подлежат стопаните, отглеждащи пчелни семейства през 2021 г. Броят на пчелните семейства, допустими за субсидиране съответства на броя пчелни семейства, на които е извършен есенен профилактичен преглед през 2021 г.

При плодове, зеленчуци и винени лозя на подпомагане подлежат фермерите с валидно подадено заявление по реда на Наредба 5 за Кампания 2021. Земеделските стопани се подпомагат за установените площи след извършените административни проверки и/или проверки на място, включително и след проверката за реализация на продукцията по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци през Кампания 2020.

Приемът на документи по мярката започва в понеделник, 8 ноември. Субсидиите ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г.