Доматите „Розова мечта“, които бяха емблема на представянето ни като страна-партньор на Зелената седмица преди няколко години, вече са заложени.

Всичко за Кампания 2023

Венцислав Петков и неговото семейство полагат грижи от засаждането на малкото семенце за разсад до прибирането и експедирането до крайния потребител.

„Може би се броят на пръсти хората в България, които работят като нас в момента. Дълги години срещахме трудности, сблъсквахме се с бюрокрация в различните институции. Уж ни помагаха, в крайна сметка не получавахме никакво съдействие, но сега извоювах сам пазарите си и вече не дължа на никого нищо“, сподели за Агри.БГ Венцислав Петков, зеленчукопроизводител, създател на уникалния сорт „Розова мечта“. 

Напук на всеобщата криза, Петков успява да се справи с предизвикателствата на настоящата действителност. Оранжериите му не са отопляеми, затова не усеща кризата с енергоносителите. Спасението в тази енергийна криза и растящите цени на консумативи, според Венцислав е в работата в неотопляеми оранжерии. 

"Дори да изкараме домата супер рано, никаква полза – тогава конкуренцията с турските домати е жестока. В момента, в който вадим нашия домат, турската стока от Анталия намалява доста и продукция ни върви. Ако нашите домати са около 2-2.50 лв./т., тогава хибридът излиза на половин цена.“, коментира Петков, който не търси ценовите пикове по празниците. 

От думите му става ясно, че през това лято при всички случаи ще има промяна в цената, ако миналата година средната цена е била 2.80 лв./кг, сега ще бъде около 3.50 лв./т. Възможно е да има спадове, но като се отчита ситуацията, това е много малко вероятно. Петков е убеден, че ще има домати и по 4-4.50 лв./кг, дори 5-6 лв./кг по цени на едро.

При всички случаи всичко ще бъде по-скъпо, не само нашата продукция, но и вносът вече е на по-високи цени, включително и стоката, която идва от комшиите от Турция, при която ръстът е с 20%-30%.

През есента търсенето и цените са по-високи

Петков отглежда домати в 6 декара оранжерии, а на открито залага още 14 дка късни домати. И на двете места се слага само уникалната „Розова мечта“. Опитът на Венци показва, че през есента е по-голямо търсенето, отколкото през пролетта, цената също е по-добра, отколкото при ранния домат. 

Той е успял преди година сам да се свърже с известната верига ASDA, която оперира във Великобритания. „Занесох на място мострите, направиха необходимите изследвания и миналата година работихме с тях уникално. Тази година цялото ни производство е капарирано, няма да продавам на вътрешния пазар, разказва зеленчукопроизводителят. През тази година е договорено за износ двойно по-голямо количество от миналата година, ще трябва да се доставят по 6 тона на седмица. 

„Имаме много добра комуникация с английската верига, плащат си навреме. Ето така се работи, но не знам, не мога да си обясня толкова години защо родните производители не получават съдействие от министерството да излязат на чужди пазари“, казва още Венцислав.

Зеленчукопроизводител: Цените в магазините не отговарят на действителността

На сегашния етап Петков е категоричен, че не би кандидатствал за финансиране, той смята, че вече прави точно определените разходи и премерени рискове и това му е достатъчно.

Всичко е измерено така, че работата да върви без ядове и недостиг на работна ръка. „Изчислих си размера на стопанството, сега се чувствам комфортно и в свои води“, категоричен е бившият председател на Асоциацията на младите земеделски производители, който и сега е готов да даде кураж на всеки начинаещ.

„България има нужда от млади хора като вас“, казал Венцислав през миналата седмица, когато съвсем млад и неопитен човек го потърсил за помощ. „Винаги съм поощрявал младите, макар да знам, че ще бъде много трудно – и с пазари, и с производство“, казва той.