Всичко, което правим е едно голямо предизвикателство. Не всеки би издържал. Въпреки всичко продължаваме напред и се развиваме, коментира пред Фермер.БГ Венцислав Петков, производител на домати и председател на Националното обединение на младите фермери в България.
 
 
Трудностите не са пречка за земеделския производител да се развива. Наскоро той увеличи размера на оранжерията си.
 
Фермерът вече 10 години отглежда розов домат. Тръгва от нулата с оранжерии под наем, минал е през 35 дка домати на полето. Днес се радва на цял масив от оранжерии в центъра на Мало Конаре. 
 
„С дългосрочни договори наемаме урегулирани поземлени имоти, граничещи с нашата ферма Агро Дриймс и продължаваме да строим оранжерии. На полето е рисковано за самата реколта, а и производството се оскъпява много“, обясни производителят, който в момента разполага с 18 дка закрити площи.
 
Венцислав Петков получи през миналата година и предложение от Молдова за изграждане на оранжерии. Въпреки че на пролет отново ще присъства на изложение в Кишинев, към момента той е категоричен, че изграждането на оранжерия в друга страна не е приоритет.
 
„Не мога да направя тази крачка за момента. Няма как този масив в Молдова да се управлява дистанционно от България. Доста години съм се трудил, докато създам нашата ферма в Мало Конаре. Не мисля да оставя всичко тук, за да тръгна по Европа да произвеждам домати“, обясни Петков.
 
За сметка на това производителят обмисля други варианти за развитие. През изминалата година той ни разказа, че подготвя директни доставки на домат за хотели по Черноморието. 2019 г. на дневен ред идва идеята за затваряне на кръга.
 
„През тази година ще затворим цикъла на производство, като започнем да произвеждаме домашна лютеница от розов домат. Повярвайте ми, уникална е. Тази година ще участваме отново на изложението Зелена седмица в Берлин, където нашият домат беше хит. През следващата година искаме да се похвалим и с лютеница на изложението“, добави производителят.