Българската държава може да помогне на производителите на плодове и зеленчуци много лесно, ако поиска, защото има лостове, с които да въздейства. Това е заключението на земеделеца Иван Кабуров от пазарджишкото село Мало Конаре.

Гласувайте: Как се справяте с кризата при реализацията на мляко?

Той е убеден, че нашата външна граница трябва да бъде контролирана, но „състоянието на границата е както в държавата“. Не е тайна, че у нас се внасят много плодове и зеленчуци с недоказан произход.

"Българските политици искат родният потребител да получава евтина стока и да няма шум, че цената е висока“, сподели още Кабуров в предаването "Агросвят" на Дарик радио. 

Според него сънародниците ни все още ценят българските зеленчуци и плодове, защото са с доказани предимства. В това се убеждава всеки път, когато отиде на борсата в Огняново, където реализира готовата си стока.

Купувачите първо вземат качествената българска продукция, а след това се насочват към албанския, турски или македонски зарзават, който обаче преобладава на тържището, разказа Кабуров. 

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик.

 

„Родните политици не мислят, че българският потребител се храни с плодове и зеленчуци, които са с недоказан произход, произведени извън Европейския съюз и то с препарати, които не са сертифицирани и забранени да се внасят в България“, споделя производителят.

В същото време продукцията, произведена с тези забранени препарати за растителна защита се продава тук на ниски цени. А Иван дори се съмнява, че у нас се внасят второ и трето качество продукти, които са отлежавали по търговските веригите в тези държави. 

Иван Кабуров: Българската държава може да направи много малко и да защити българския производител, като не става дума за финансиране и субсидиране. Тези пари, които се раздават като помощи, това е отбиване на номер пред ЕС и замазване на очите на българските производители. 

Каква да бъде помощта от държавата?

Според Кабуров, ако в страната се създадат сдружения и обединения на производители, чрез които да се продава българската продукция и да се защитават правата на родния земеделец, ще имаме възможност "с тази райска природа да задоволяваме пазарите в ЕС с качествена храна, произведена по европейски правила, а не да внасяме от вън". 

Чрез сдруженията нашите стопани ще бъдат само производители, а не сутринта търговци, през деня да са на полето, а на следващия ден да пазаруват амбалаж. 

„Тези ангажименти трябва да отпаднат от задълженията на родните производители“, убеден е Кабуров, чиято съпруга прослави тяхното стопанство през миналата година, като беше определена в Брюксел за Млад фермер на Европа за 2022 г. 

"Трябва да има облекчения, когато заработи едно сдружение. Министерството да осигури безплатен пакетаж, за да могат всички, които не са в сдружението да поискат и те да са там, а не да излизат на пазара с кашони от банани. С такива опаковки вкарахме много болести и неприятели по нашите култури", каза още земеделецът. 

Той препоръчва стоката да се пакетира в качествени опаковки, да има проследяемост на продукцията от производителя до потребителя, така както става при лекарствата и хранителните продукти. "Трябва да се вкарат строги правила и регламенти за сдруженията и тогава всички, които са в тях ще усетят предимствата на този начин на работа", категоричен е Кабуров.