От 1 април 2022 г. се увеличава минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, като той вече е 710 лв. Това важи и за земеделските производители. Здравноосигурителната вноска е 8% върху този доход, или 56,80 лв. месечно. 

Изтича срокът за подаване на данъчни декларации с отстъпка

Трайно безработните, които не са регистрирани като самоосигуряващи се и сами внасят задължителните си здравни вноски, ще плащат 8% върху не по-малко от 355 лв., или по 28,40 лв. месечно, уточняват от НАП.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Например здравната вноска за месец април трябва да се внесе най-късно до 25 май. 

Всички, които сами внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Това става електронно с персонален идентификационен код (ПИК) или КЕП чрез Портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес. Санкцията за нейното неподаване е от 500 до 1000 лв.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. 

Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват, когато заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП. Това може да стане и на телефон 0700 18 700 съгласно тарифата на съответния оператор. 

Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Там може да видите данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден, допълват от Приходната агенция.