От първи април минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители става 710 лева. Тече и данъчната кампания за деклариране на доходите, а подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка. Тематичен семинар на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Приходната агенция (НАП)  ще запознае фермерите с актуалната информация за данъчното им облагане,  социалното и здравно осигуряване.

Вижте ставката по СПП

Събитието на тема „Данъчно облагане на физически лица регистрирани земеделски стопани - варианти и възможности“ ще се проведе онлайн на 25 март, петък, от 9:30 часа до 12:00 часа.

Участниците ще се запознаят с основните изисквания на Закона за данъка върху доходите на физическите лица и Закона за корпоративното подоходно облагане, засягащи регистрираните земеделски стопани – физически и юридически лица. Ще бъдат информирани за класификацията на различните видове доходи на земеделските стопани и редът за облагането им, включително по отношение на определянето на размера на облагаемия доход. 

Подробно ще се обясни изчисляването на годишната данъчна основа и на окончателния данък за дохода и изискванията при попълване на годишна данъчна декларация. 

Ще бъде обърнато специално внимание и на счетоводните и данъчни аспекти във връзка с плащанията от Държавен фонд „Земеделие“.

Във втората част на семинара участниците ще научат повече за изискванията и процедурите при осигуряването на регистрираните земеделски стопани по смисъла на Кодекса на социалното осигуряване; за видовете осигуровки, които са приложими за тях, както и за важните срокове за внасяне на осигурителните вноски

В края на събитието ще бъдат представени възможности за подпомагане на земеделските стопани по подмярка 2.1.2 "Консултантски услуги за малки земеделски стопанства" по мярка 2 "Консултантски услуги, услуги по управление на стопанството и услуги по заместване в стопанството" от ПРСР 2014 - 2020 г.;

Участието в семинара е безплатно, но е необходима предварителна регистрация

Линк за регистрация: https://forms.gle/9rdjNSfMKdDykaV77
Линк за достъп: https://zoom.us/j/91556620530
ID на семинара: 915 5662 0530

Програма и покана за събитието може да видите тук.