До 14 август земеделските стопани трябва да направят в СЕУ потвърждение на участието си в екосхемите и обвързаната подкрепа. 

Биопчелар "изгоря" със субсидии заради пропуснат срок

Мнозина земеделци обаче срещат технически проблеми, за други пък използването на компютър е сериозна бариера тъй като не разполагат с такава техника, а и умения да работят с нея. За грешка в системата и невъзможност да се попълнят таблиците за екосхемите сигнализираха и наши читатели. 

„В  момента, в който започне попълване на необходимите документи, системата зарежда много бавно, изписва грешка 500 - вътрешен проблем със сървъра и те изхвърля без видими причини“, сподели за Агри.БГ Снежа Карамишева, която се опитва с променлив успех да попълни необходимите документи на няколко земеделски производители. Обикновено се получавало рано сутрин или през нощта. 

Срокът за потвърждение е много кратък, тъй като данните бяха заредени миналия петък (4 август). „Не всеки земеделски производител може да се справи с това“, убедена е Карамишева, която работи в Ловеч. 

За проблема е сигнализирано в местната служба на Фонда, но и там системата не върви, експертите нямат бутони за потвърждаване и не е завършен целият цикъл на работа, става ясно от думите и. 
„В случая нищо не правим, само от едната страна се качват данни, от другата няма прием на данни“, коментира още Карамишева. 

Земеделците имат парола за СЕУ, която е валидна 30 дни, но те не стоят всеки ден в системата, поради това се налага първо да се сменят паролите, да се влезе в СЕУ и тогава да започне работа по заявленията. 

Не по-малко важен е проблемът с невъзможността на някои стопани да попълват документите си, тъй като изобщо не работят на компютри и нямат такива. Специално за Търговищка, Разградска и Шуменска области, някои членовете на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) изпадат в ужас как нямайки техника, трябва да си оправят документацията в срок, стана ясно от думите на Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). 

Той смята, че е необходимо не само да се публикуват видеоразяснения как се прави регистрацията, но на хората да се дадат и ясни указания кой може да им помогне с реалното попълване. 

Става дума за офисите на Националната служба за съвети в земеделието, където има не само компютърно грамотно лице, но и агроном, който може да разпише необходимите документи. За овощните култури важи, че е необходим подпис от лицензиран агроном и в системата трябва да се качи сканираното копие на неговата диплома. 

В момента общинските и мобилните офиси на НССЗ на практика са единствената възможност за съдействие от държавна структура, а не срещу заплащане.