През последните седмици се наблюдава засилен внос на украински слънчоглед с баржи по река Дунав. Ако това темпо на внос се задържи, лимитът, необходим за нуждите на българските преработватели, скоро ще бъде достигнат.

Четете още: Какви цени на зърното предлагат фючърсните пазари?

 

Това респективно ще доведе до прекратяване на вноса с оглед на реализация на слънчогледа от българско производствоЗа това е предупредил земеделският министър Кирил Вътев своя украински колега по време на онлайн среща помежду им.

Двамата министри са обсъдили действието на въведения от украинска страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница по време на онлайн среща. Министър Вътев е представил данни за вноса на рапица, царевица и слънчоглед в България за периода декември – началото на януари.

От думите му става ясно, че са установени единични случаи на опити за заобикаляне на лицензионния режим с внос на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев. 

Министър Солски е заявил, че украинската страна ще предприеме до две седмици действия срещу тези практики и фирмите, които нарушават лицензионния режим. Фирмите, които нарушават лицензионния режим, ще изгубят правото да изнасят.