Пандемията от коронавирус изправи милиони хора пред проблем с изхранването. Жителите на северната ни съседка не правят изключение.

Пандемията: Нови трусове на световния пазар на пшеница

Двама земеделци от Германия чуха призивите на румънците в беда и изпратиха 20 тона картофи, един тон брашно и два тона захар в Румъния, пише изданието Agrointel.ro.

Преди дни пастор Йоханес Клайн от района на Фагарас отправя призив за помощ, който намира отзвук в медиите. От него става ясно, че много румънци, които се препитават като сезонни работници, са в отчаяние. Те не могат да заминат в чужбина, за да работят на полето, и поради това бедстват без пари.

Клайн се свързал със земеделците Отмар Рудерт от Остхайм и Гюнтер Рюденклау от Вестуфен. Той им разказал за бедите, с което енориаршите му се сблъскват. Много хора от по-бедните райони и домовете за стари хора нямат достатъчно храна, узнаваме от германския сайт hna.de.

Тази пролет ситуацията се е влошила драматично заради пандемията от коронавирус.

Хората, които обикновено живеят от заплатите, които техните роднини печелят преди всичко в Германия, като събират реколтата на полето, в овощните градини или работят в кланица, нямат доходи, казват двамата германски фермери, които се занимават с биоземеделие.

Рудерт и Рюденклау са наясно със ситуацията в бедните райони на Югоизточна Европа. От 13 години те помагат на страни като Румъния, Молдова и Украйна. Само миналата година са доставили 100 тона храна. Заедно с това стотици хора и компании от северната част на Хесен правят дарения.

В ситуация, в която стотици румънски сезонни работници няма какво да ядат, а германските фермери се налага да държат храните на склад, да ги даряват и дори да ги изхвърлят заради затворените в страната ресторанти, се стига до логичното решение. Миналия уикенд във ферма до Фагераш пристигна пратка – 20 тона картофи, тон брашно и два тона захар.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Овцевъд: Помощта за кланиците е подигравка към нас

Овцевъдите не се предават

Преработватели към фермерите: Садете пипер, основни зеленчуци