Сайтът на Министерството на земеделието се сдоби с нов бутон, офармен в сигнално червено. С главни букви е изписано „Българско производство“ и се намира в горния десен ъгъл на официалната интернет страница на ведомството.

Десетки фермери в списъци за директни продажби - как да се включите?

Линкът препраща към 4-те списъка на български производители по сектори, подготвени по-рано този месец. От агроминистерството обясняват, че „инициативата има за цел да улесни потребителите, като се дава възможност за директна доставка на пресни български продукти до адрес“.

За първи път тези списъци се появиха преди десетина дни на страницата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тогава те предизвикаха доста въпросителни сред самите фермери и по-конкретно в сектора на плодове и зеленчуци. 

На редакционния ни мейл получихме писмо от съюз на производители, в което те изразяват своето учудване откъде е взета информацията за списъка. Оказало се, че в него са включени някои от техните членове, а други – не. Тогава те поставиха въпроса дали има критерий, по който са правени тези списъци.

Както Агри.БГ писасписъците подлежат на допълване, което става по следния начин.

„Желаещите могат да изпратят координати за връзка на имейл адрес [email protected]. Задължително е да бъде отбелязан регистрационният номер на обекта. Необходимо е да бъдат посочени име на фирмата, телефон, електронна поща, линк към сайта си (ако разполагат с такъв) и асортимент за потребителите“, пишат от Министерството.

А ето в кои 4 списъка за директни продажби може да се запишете. В списъка „Директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход“ са събрани координатите на производители, регистрирани по Наредба № 26.

Те произвеждат мляко и млечни продукти (кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал, извара и масло), яйца, мед и обект за преработка на птиче, телешко и свинско месо.

Преработвателите, включени в списъка „Преработвателни предприятия за суровини от животински произход“, обработват основни суровини от животински произход – кланици, месопреработватели, млекопреработватели и пакетажни за яйца.

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

Третата група производители предлагат плодове и зеленчуци, както и посевен и посадъчен материал. Към тях водят два списъка – „Производители и търговци на плодове и зеленчуци“ и „Производители и търговци с посевен и посадъчен материал".

Всички селскостопански производители и преработватели, които вече са включени в списъците, имат изискуемите регистрации по Закона за храните (ЗХ), където е приложимо – по Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМ) и Закона за защита на растенията (ЗЗР).

Бизнес операторите, които искат да бъдат включени в списъка, също трябва да имат регистрация по ЗХ и ЗВД. Производителите на посевен и посадъчен материал трябва да са регистрирани като производители или търговци по ЗЗР.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Десислава Танева: Може да платим СЕПП по-рано

Нова заповед на министър: Фермерските пазари да работят!

Механизъм срещу кризата: Производители на плодове и зеленчуци се обединиха