Четирима заместник-министри са назначени в Министерството на земеделието и храните, съобщиха от правителствената пресслужба. С новите назначения аграрното министерство става засега с най-много зам.-министри в правителството на акад. Денков.

Досега министър Кирил Вътев беше само с един заместник - Таня Георгиева, след като инж. Дамян Дамянов беше на този пост едва 3 часа. 

Кои са новите назначения? 

Александър Йоцев е бил главен директор в Българската стопанска камара (БСК) в периода от 2016 г. до 2017 г.

Притежава дългогодишен опит в сферата на приложението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и безопасността на храните. Бил е изпълнителен директор на тържище "Слатина Булгарплод" и ръководител на проекта за изграждането и разширяването му.

От 2012 г. до 2018 г. е член на Бизнес-научния съвет към министъра на земеделието и храните. Почетен председател е на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Завършил е в УНСС, има редица специализации, включително в Обихиро Юнивърсити, Япония и University of Georgia, САЩ. 

 

Георги Тошев е „Магистър по икономика и организация на труда“ от УНСС.

Дълги години е бил директор на главна дирекция „Земеделие и гори“ в Министерството на земеделието и горите, заемал е и длъжността директор на дирекция „Административно-правно обслужване и ЧР“ в Държавна агенция по горите.

Бил е ръководител на проект за Система за идентификация на земеделските парцели, която е основата на ИСАК.

В периода от 1991 г. до 1999 г. е заместник-кмет и секретар на район Кремиковци в Столичната община.

 

Мирослав Маринов притежава дългогодишен управленски опит в сферата на стопанисването и полазването на горите.

Бил е директор на Югоизточно държавно предприятие в град Сливен. В периода от 2019 г. до  2021 г. е заемал длъжността изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите. Завършил е Лесотехническия университет в София.

 

Деян Стратев е доцент по ветеринарно-санитарна експертиза и дългогодишен преподавател в Тракийския университет – Стара Загора.

Бил е изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните през 2021 г.

Той е ветеринарен лекар по образование, допълнително се е обучавал в Истанбулския университет, Турция, Университета по ветеринарна медицина в Кошице, Словакия и Пизанския университет, Италия.

В момента се обучава по програмата EU-FORA за оценка на риска по хранителната верига в  Европейския орган по безопасност на храните (EFSA).