На ползите от традиционните техники на обработка на почвата и отглеждането на екологично чисти култури, като захарното сорго, се обучаваха ученици и студенти в търговищкото село Надарево, разказва репортаж на Телевизия Шумен.

Призив: Министерството да помогне на сектора за закупуване на техника

В учебната база на Фондация „Ботаника лайф” младежи от област Перник се посветиха на каузата „Чиста земя – чиста храна”, организирана в партньорство с Центъра за развитие на устойчиви общности.

Нараства интересът на младите хора към устойчивото земеделие и истинската, качествена храна, споделят организаторите.

Захарното сорго се отглежда заради сока, който се съдържа в стъблото. Първо махаме листата, след това горната част, ако е трудно, може и с ножица. Остава стъблото, което след това ще мине през валците на машинката. Като се изцеди сокът, той ще бъде сварен в едни големи тави и се получава т. нар. маджун", обясни Галина Пенчева – преподавател във фондацията.

Локалните сезонни храни на трапезата са здраве за цялото семейство, а младите хора могат да бъдат еталон в грижата към земята, е мотивацията на младата участничка Патрисия Колева.

Винаги съм искала да имам нещо такова, да се грижа за себе си и семейството си, да ги изхранвам с хубава свежа, чиста храна. Те да са здрави, това е най-важното. Със сигурност бих искала да имам една такава градинка. Живеем в Перник, около селата, там всеки се занимава малко или много с нещо подобно. Така че има развитие в младите и интерес“, убедена е Патрисия Колева.

Маджунът, произведен от соргото, е уникален за кулинарни изкушения, смятат младежите, а това, че е произведен направо от градината, без торове и химикали, го прави и здравословен.

"Натрупаните знания и опит са добра основа в бъдеще младежите да развият свои креативни идеи в сферата на устойчивото земеделие и да стартират собствен бизнес", категорични са организаторите на проекта.