Производството и консумацията на минизеленчуци тепърва ще се увеличава заради световните тенденции за здрвословно хранене, заявява Георги Попов в ефира на Дарик радио.

Градинарите заявяват желание за помощ срещу доматен миниращ молец

Преди шест години той и бизнеспартньорът му Боян Георгиев стартират своя проект за производство на зеленчуци, при което растенията не се чакат да встъпят в беритбена зрялост. В началото намирането на пазар е предизвикателство, но няколко години по-късно минизеленчуците им вече имат трайни клиенти и завишен интерес.

„Професор от Аграрния университет – Пловдив предизвика интереса ми към минизеленчуците, още докато бях студент. Оказа се, че върху тях могат да се направят десетки опита за месец и не е нужно да се чака растенията да пораснат. В университетската лаборатория правехме редица изследвания за усвояемостта на вещества от почвата, фотосинтезата и други. Реших, че това е земеделието, което искам да правя“, споделя младият производител и признава, че в началото идеята му се приемала за налудничава.

Георги заминава за САЩ, за да събере полезни практики в микрорастениевъдството, тъй като към онзи момент то още не е било популярно у нас. „В Западна Европа, най-вече Финландия и Нидерландия, това производство също е много добре развито“, пояснява фермерът.

Когато се връща, той открива Боян Геогиев, който също произвежда минизеленчуци и също се е върнал от Щатите. Днес двамата вече отглеждат над 40 вида растения, повечето от които са познати, но в беритбена зрялост. При мини вариантът им е различно:

Необходимо е малко количество от тях за консумация, защото веществата и аромата са в пъти по-наситени, хранителната стойност е по-висока. Характерното при микрорастенията е, че се консумират в листна форма. Фазата им е първи листенца, но не първи същински лист, обяснява Георги.

По думите му ресторантите имат голям интерес към подобни продукт, тъй като са подходящи както за украса, така и за вкусов акцент в храната. В опитите си да наложат продукта и да го предлагат и на частни клиенти, производителите се появяват и на фермерските пазари. Георги споделя, че обратната връзка и разговор с клиента е добре за бизнеса. Освен това след пандемията хората все повече се интересуват от здравословния живот. Първоначалният, характерен за българина, скептицизъм на клиентите изчезва, когато всъщност разберат, че това не са химични произведения, а истински зеленчуци.

„Растенията не са изкуствено стимулирани. На всяко едно растение в началото на неговия живот са му необходими само земя и вода, за да активира ензимните процеси в семето. Ние сме създали перфектните условия – вода и торфен субстрат. Не използваме никакви изкуствени стимуланти“, разяснява Георги и споделя наблюдения, че все повече потребители дори сами искат да си отгледат минизеленчуци:

Не е добре да бъдат върху естествена почва от градината, тъй като в нея има много патогени и това ще компрометира растежа на семената, понеже те са в голямо количества и ако няма перфектните условия, взаимно започват да си пречат“.

Георги е трето поколение земеделец, израснал с любов към природата. Дядовците му са били животновъди, а баща му ветеринарен лекар. „Мащабният бизнес в земеделието е привлекателен, но аз искам да се занимавам със производство на чиста храна. Това е една нова ниша и тепърва има поле за развитие“, казва на финал Георги Попов.