Зърнопроизводители обсъдиха проблемите на сектора за предстоящия сезон. Повечето от тях определиха като нереалистични данните на агроминистерството за минимални поражения върху посевите, съобщени преди две седмици пред консултативния съвет по зърното. Тогава беше обявено, че от 12-те милиона декара с пшеница и ечемик са установени поражения едва върху 5 на сто от площите. Според производителите обаче, загубите ще са по-големи, защото снеговалежът от който зависи устойчивостта на растенията, беше недостатъчен.

Освен това, въпреки падналите дъждове, зърнопроизводителите са притеснени за тазгодишните добиви поради трайното засушаване в най-производителните региони на страната, където валежи почти няма. "В Плевенско и Родопите, където паднаха най-големите дъждове, състоянието на есенниците е добро, но в Добруджа и Тракийската низина, където преобладаващо се сее пшеница и ечемик, влажността е на критичния минимум", обясни председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Липсата на влага и прогнозите за сухо лято е дало отражение и върху пролетната сеитба, при която са обработени по-малко площи в сравнение с миналата година, обясниха още фермери. През миналата година бяха засети над 3.2 млн. дка с царевица, над 7.1 млн. дка със слънчоглед и 129 хил. дка с пролетен ечемик. По предварителни данни площите през тази година са с около 17% по-малко, като причина за това са не само метеорологичните прогнози, но и свръхзапасите от пшеница и слънчоглед, които според производители ще доведат до спад в цените от нова реколта. В момента тон пшеница се продава по 200 - 210 лв., а слънчогледът средно по 400 лв.