Сеитбата на основните пролетни култури е стартирала в Северозападна България, но площите със слънчоглед и царевица намаляват, сподели за Агри.БГ стопанин от региона. 

Земеделски стопани: Посевите с пшеница леко изостават в развитието си

 

Той и колегите му са заложили повече пшеница още през есента, тъй като сухото време в последните години не позволява пролетните култури да се развиват нормално, добивите са ниски и разходите стават неоправдани. 
„Хората разчитат пролетните дъждове да подпомогнат есенниците“, сподели още фермерът. Запасите от влага след безснежната зима са твърде ниски. 

В момента слънчогледът в региона се изкупува на 720 лв./т, като има зърнопроизводители, които все още не са успели да продадат цялата си миналогодишна реколта. 

Купувачи са българските преработватели, но в същото време вносът на украинска стока не спира. Всеки ден през ферибота на Никопол минават по 30 гондоли със слънчоглед от воюващата страна, стана ясно от думите му. 

 

Предлаганата цена съвсем не устройва земеделските стопани, тъй като разходите по производството са много високи – семената вече се продават по над 600 лв. за чувал, който достига за засяването на 22 декара. Освен това добивите са ниски. 

В складовете стоят също така пшеница и царевица. Запасите от пшеница по последни данни от аграрната статиските се оценяват на 2 152 016 тона.

В същото време търговците вече обикалят в региона с доста ниска оферта от 280-290 лева за тон пшеница и 270 лева за тон ечемик "на зелено". 

Тази цена не може да покрие дори производствените разходи и засега няма хора, които да се хващат на предложението. Някои обаче все още не са изплатили рентите на собствениците на земи, които са около 65-70 лв./дка, което може да ги принуди на ранна продажба.