Не просто овощна градина, а цял овощен парк – това е идеята на група млади хора, които искат да запазят връзката си със земята. Преди време те изградили ранчо „Орехите” със същия ентусиазъм и знаят, че не е невъзможно да се справят с всяко предизвикателство.

Как пуста и неплодородна земя може да се превърне в градина?

Новото ранчо, в което ще бъде овощният парк, вече носи името на врачанското село, в чието землище се създава – Веслец.

„На този терен ще засадим 1600 дръвчета, които смятаме, че ще бъдат полезни за хората, за парчето земя, което искаме да съхраним чисто, и за пчелите, с които човечеството вече има сериозни проблеми заради замърсяването и отровите”, разказа инициаторът Светлин Иванов.

Теренът създал доста затруднения в началото, защото дълго е бил лишен от грижата на човешка ръка. Трябвало да се почисти основно, за да се открие прекрасна гледка към живописния планински рид Веслец.

Случайността се отблагодарила за грижата на новите стопани. Те били приятно изненадани от факта, че посред мястото има изворче. Още докато го ограждали, за да не го съсипе някой волно или неволно, взели решение, че то трябва да се превърне в естествено езеро.

По-късно се оказало, че само едно е малко и направили и второ.

За да бъде планирането правилно, първо заснели телена с дрон.

Сега планът вече е готов и предстои още много работа.

„Искаме това място да бъде специално и хората да идват, да се разхождат, да си почиват, да си откъснат сами предпочитан плод и да се чувстват близо до природата”, мечтае Светлин Иванов.

Младите хора биха приели всеки съмишленик, който има желание да се включи в проекта. Инициативата си заслужава, за да може да се запазят изконните отношения между човека и земята - такава, каквато е била и каквато трябва да бъде.