За предимствата на биоагентите и тяхното приложение в растителната защита може да научите във видеоурок от семинар на тема „Биологична растителна защита – теория и практика“, организиран от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Аграрен университет – Пловдив.

Как се изменя броят на животните за една година?

Презентация по темата представя проф. д-р Вили Харизанова. В лекцията ѝ подробно се обяснява разликата между биологично регулиране, биологичен контрол и биологична растителна защита. Ще научите също по какво се различават паразитоидите и паразититите и какви са основните видове. Първият задължително убива своя гостоприемник, вторият – не. 

Във видеото са разгледани видовете биологично активни вещества за регулиране на плътността на неприятелите. „Има три основни начина за приложение на биоагентите”, подчертава проф. Харизанова:

  • Интродукция – внос на биоагент за контрол на нов неприятел, случайно внесен от друг континент;
  • Сезонна колонизация - периодично използване на биоагент за контрол на неприятел;
  • Консервация – запазване на местните популации биоагенти и прилагане на тактики за подпомагането им.

„На местните популации на биоагентите може да се помогне чрез създаване на благоприятни условия за зимуването им (в шумата) и чрез осигуряване на растителни източници за допълнително хранене с полен и нектар на възрастните биоагенти. И двата начина се постигат чрез засаждане на пояс/буферна ивица от цъфтяща разнообразна храстовидна растителност, обяснява лекторът.

На края на семинара има и дискусионна част с въпроси от земеделци. Вижте повече във видеото.