По традиция ловът в България стартира във втората събота на месец август. Тази година сезонът започва на 14 август с отстрел на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, съобщават от Министерството на земеделието.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

Заради високите температури и човешката небрежност, които предизвикаха много пожари през последните седмици, от ведомството настояват за внимателното боравене с оръжие и техника. Всяка прехвръкнала искра от бойното снаряжение, неизгасена цигара или не напълно загасен огън могат да бъдат фатални.

Сред забранените ловни практики по време на групов и индивидуален лов е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици. 

Министерството: От този сезон има и промени в някои ограничителни бройки за позволените видове дивеч за отстрел. 

Предвидено е ловът на гургулица да е допустим през съботните дни и дните на официални празници при максимален дневен отстрел от 8 броя при досега разрешени 10. При останалите видове дивеч няма промяна – разрешен е отстрелът до 15 пъдпъдъка на ловец и до 10 броя от видовете гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Служителите на Изпълнителната агенция по горите ще следят за правилното провеждане на ловните излети, инструктажи в началото на ловния ден, спазване на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет и наличието на писмени разрешителни.