Не е ясно защо все още българската страна не е поискала от Европейската комисия удължаване на срока за модернизирането на млечните ферми, а само се приказва. Темата беше извадена лично от министър Мирослав Найденов преди няколко месеца и на всяка една среща с журналисти се говори, че има вариант да се иска нов дерогационен период.

Първоначално, както беше заявил пред Фермер.БГ през Май тази година министър Найденов, ставаше дума за удължаване на срока с две години, като това нямаше да важи за всички изостанали стопанства, а за тези, които наистина ще започнат преструктуриране.

На днешната пресконференция на тема "храни" и представянето на изследване за млечните продукти от Асоциация "Активни потребители", министърът пак отвори темата и каза, че може да се поиска от европейските партньори само една година.

"Най-търсено е млякото първа категория и затова животновъдите трябва да инвестират в покриването на хигиенните изисквания за добив на мляко. В края на годината обаче изтича срокът за фермите, ако не поискаме удължава на срока, следва да затворим голяма част от българските ферми. В момента водим разговори с асоциациите на животновъдите, както и с Европейската комисия и ще поискаме може би още една година удължаване", каза Найденов.

Припомняме, че само преди два дни в Сливен министърът говореше за отсрочка от 6 месеца след Януари 2012 г., което допълнително обърка стопаните.

Защо още се бави администрацията с предложението не е ясно, а може би в момента е заета с ремонтирането на нотификацията за възстановяването на акциза върху горивата за земеделските дейности, гадаят фермерите.