След като преди повече от месец зам.-министър Иван Христанов се срещна със земеделци от Ловешко, на 26 март своите притеснения можеха да му представят колегите им от Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. „Всички направени предложения ще бъдат разгледани сериозно“, обеща Иван Христанов пред журналисти.

Извънредни помощи - кога какво да очакват фермерите

За да бъде решен проблемът с разпределението на пасищата, зам.-министърът обясни, че предстоят законодателни промени, така че те да се заявяват както на регионален принцип, така и от хората, които имат действителни животни. 

По отношение на растящите цени на горивата и торовете той обяви, че в момента ЕС дискутира намаляване на акциза. 

Друга насока, в която се работи, е преразглеждане на еднодневните договори в земеделието и работата с администрацията, така че тя да не бъде бреме за производителите.

Те повдигнаха и въпроса защо липсва защитена цена на млякото по примера на други държави от ЕС. Зам.-министърът обеща да проучи как се случва това там и какъв би бил ефектът върху производителите и потребителите.

„За да бъде предприета такава мярка, ние трябва да имаме и механизъм, по който се извършва. До момента поне аз не знам подобен механизъм да е бил упражняван в България“, допълни той, цитиран от БНР. 

След срещата Петър Байчев, земеделец и животновъд от Сливенско, коментира, че са настояли пред зам.-министъра да се премахне акцизът на горивото и да се разреши въпросът с регистрацията на фотоволтаиците. Неговият колега Николай Колев – овощар от село Злати войвода, допълни, че са поставили още въпроса с торовете, изкупните цени, реализацията на продукцията.