Административен пропуск при попълване на документите е провокирало блокирането на зърнобазата в бургаското село Свобода, в която бяха открити 263 000 тона зърно с неизяснен произход. Това обяви в ефира на bTV зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Министерството: Открихме огромни количества недекларирано зърно

Той обясни, че има регулаторна рамка, която налага всеки месец да се декларира зърното на даден оператор (търговец или производител) и складираните количества. „Във връзка с потребността за създаването на специален резерв се наложи да направим извънредна проверка, за да видим каква е действителната наличност по складовете. При нея открихме, че има една много голяма недекларирана база със солиден обем зърно”, добави Христанов.

По думите му след сезиране на отговорните институции – ДАНС, НАП, Агенция "Митници", е установено, че се касае за административен пропуск при попълване на документите, който ще бъде отстранен. Тепърва ще се установява и чия собственост е това зърно, като според зам.-министърът до дни проверката ще приключи и ще има повече яснота.

Иван Христанов: Установихме, че в други оператори има около 306 000 тона недекларирано зърно. Ще им отправим необходимите предписания.

Той отново коментира и смяната на фирмата, която ще изкупува зърно за държавата.” При сделката се търси прозрачност, Колкото по-изложена на общественото внимание е сделката, толкова по-малък е рискът тя да бъде критикувана по-късно. Зърното ще бъде съхранявано в бази, които са дадени на държавата под наем", каза още Иван Христанов.