Собственикът на „Винпром Карнобат“  Миню Стайков и още 9 души са задържани за 24 часа в рамките на операция на спецпрокуратурата срещу организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от националното радио. Утре ще стане ясно на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения. 
 
 
Специализираната прокуратура е започнала проверки в офисите на три фирми, които са разследвани за пране на пари. Тази сутрин прокурори са направили обиск на помещения на „Винпром Карнобат" ООД, „Сис Индустрийс" ООД и „Топоаз Мел" ООД, съобщиха от държавното обвинение.
 
Извършени са претърсвания и изземвания, обискирани са няколко души, разпитани са и свидетели. Образувано е досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.
 
От обвинението твърдят, че в средата на юли е разбита незаконна фабрика за производство на цигари, която е ползвана от престъпната група.
Разследването до момента е установило, че данъчните престъпления са извършвани в периода 2009-2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци", като по този начин се извършвала данъчна измама.
 
Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС. Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари - в периода 2009 г. – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление, посочват от държавното обвинение. 
 
„Сис Индъстрийс" е един от водещите производители на алкохол в страната. Компанията разполага с портфолио от повече от 70 различни продукта, като сред тях са всички марки алкохол, които се произвеждат от винпрома в Карнобат. Централният офис на фирмата „Топаз Мел" пък се намира също на адреса на офиса на „Сис Индъстрийс", припомня Дневник.