В регламента ясно е казано кои разходи се приспадат при прилагането на таван на субсидиите. Осигуровките несъмнено влизат в тези разходи. Това каза министърът на земеделието Иван Иванов по време на изслушване в комисията по земеделие в Народното събрание. 

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Явно вече е ясно какво е Фонд “Работна заплата”. Както знаете, преди няколко седмици зам.-министър Момчил Неков категорично обяви, че предстои да се тълкува какво означава Фонд “Работна заплата” - заплати плюс осигуровки или само заплати” с цел да се определи какво ще представлява таванът върху директните плащания, които ще се прилагат след 2023-а година в рамките на новата Обща селскостопанска политика. 

Пред депутатите в комисията тогава Неков заяви, че записаното в Регламента за стратегическите планове посочва, че решението дали осигуровките влизат е решение на самата държава-членка. 

С изказването на министър Иванов стана ясно, че или позицията в министерството не е съгласувана и всеки изразява лични впечатления, или в тези няколко седмици нещата са се изяснили и е било изтълкувано какво точно ще се включва в тавана. 

“Трябва да се изясни към кой период върху какъв размер на средната работна заплата ще се изчисляват те”, каза министърът, като обясни, че през следващата седмица се планира в коалиционен формат консенсусно да бъде взето решение кой вариант да бъде предложен.

“Целта е да има достатъчно средства, които да бъдат пренасочени към дребните и средните земеделски производители”, добави министър Иванов.