Подходихме по най-чистия начин, направихме си собствените анализи, потенциални възможности за развитие. Проучихме всички възможности за взаимодействие и решихме да протегнем ръка на браншовите организации. Смятаме, че това е най-релевантният подход - държавните структури да работят за държавата и за всички сегменти, важни за българската икономика. Това каза Александър Пулев, министър на иновациите и растежа по време на брифинг след среща с представители на животновъдството, пчеларството и биологичното производство.

Фермерите в България са купили техника за близо 1,5 млрд. лв. (ИНФОГРАФИКИ)

На срещата се обсъждаха възможностите за финансиране на животновъдството през Българската банка за развитие (ББР). 

Изводите от срещата са, че ще се създаде продукт за кредитиране на браншови организации и развъдни асоциации, при изпълнение на различни проекти. 

“Формираме работна група с експерти - браншови организации, министерство, земеделие. Искаме да направим един финансов инструмент, който да отговаря на техните нужди. Знаем, че в момента този тип сегмент страда от липса на финансиране от българските банки”, каза още Пулев.

До 15 дни се очакват и конкретни предложения от ББР за нови финансови инструменти, с които тя ще подкрепи реализация на държавните политики в земеделския сектор. 

Една от тях и най-важна за земеделските производители е именно подкрепата за кооперирането. До момента то не се подкрепяше от нито една от търговските банки у нас или поне в частност от много малка част от тях. 

“Животновъдите винаги са били едни от най-потърпевшите от субективизма в кредитирането, в сравнение с всички останали структури в Селското ни стопанство. Силно се надявам, че тази несправедливост ще остане в  миналото”, каза от своя страна Симеон Караколев - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).