На 21 октомври ще проведем среща в Министерство на иновациите и растежа, за да обсъдим възможностите за финансиране на животновъдството през Българската банка за развитие. Това заяви пред Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). 

Доколко ефективни са европейските субсидии?

“В новата ОСП се предвиждат много мерки за браншовите организации и групите на производители, но как тези хора ще могат да изпълнят проектите си без финансиране? Тук трябва да се намеси държавата и Българската банка за развитие”, категоричен е Симеон Караколев.

В Министерство на иновациите и растежа животновъдите ще настояват за няколко неща пред министър Александър Пулев.

“Ние основно ще настояваме за кредитна линия за браншовите организации при изпълнение на проекти от новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2023-2027 г. Както и за оборотно кредитиране за групи и организации на производители в размер до 100 000 евро без обезпечение”, добави Караколев.

още по темата: Ще се намерят ли нови начини за финансиране на фермери?

На срещата ще присъстват представители на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), пчелари, производителите на плодове и зеленчуци и биопродукти.

От Министерството на иновациите и растежа потвърдиха присъствието още на зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков, заедно с експерти от земеделското министерство, както и представители на Българската банка за развитие.