Загубено е доверието, загубено е и търпението на един работещ бранш. По-горещ от очакваното ли се оказа „картофът” аграрен сектор? Някои хора явно имат псевдоусещането, че нещата вървят, отрасълът просперира, благодарение на тяхните усилия и всякакво недоволство е абсолютно неразбрано.

Да, ама не! Нещата наистина вървят, но на по-зле, отрасълът не се развива, защото се прилагат нелогични и непоследователни агро- и данъчни политики, а недоволството… то градира, градира и явно ще ескалира. Кризата се задълбочава заради недалновидно необмислени ходове:

1.Неправилна данъчна политика.

2.Дискриминираща данъчна политика в ущърб на ЗП-физически лица.

3.Проблеми при изплащането на субсидиите.

4.Необоснованост по отношение орязване размера на субсидиите.

 

Кой ще отговори на наболелите въпроси, чакащи отговор и кой ще поеме отговорност за хаосът, който става все по-голям и по-задълбочен?! Проблемите не само не намаляват, те се умножават и задълбочават. Банално е повтарянето им, а още по-абсурдно е омаловажаването им. До кога ще се учите по методът проба-грешка и защо не се почерпи опит от страните, които са напреднали и са за пример?

Честите промени ни объркват и създават у нас усещане за слабост в управлението и за липса на ясна визия за развитие на сектора. Не е ли абсурдно да се прилагат необмислени политики, налагащи ежегодни промени и объркващи все повече един сектор? Тази година едно данъчно облагане, догодина – друго. Защо, например, ЗП-физическо лице няма право на данъчно облекчение за преотстъпване до 60% на данък печалба? Нелогично и дискриминиращо изглежда положението на този ЗП, при положение, че реално извършва сериозна инвестиционна дейност, но няма право да право да намали своя данък печалба. Какво пречи поне един път кампанията по изплащане на субсидиите да стартира през декември, например? – Своевременното им получаване е свързано с достатъчно много положителни ефекти за икономиката ни, оправдаващо един такъв ход – намаляване задлъжнялостта между фирмите в сектора, както и задлъжнялостта към банките, акуратно спазване на агротехнически срокове за обработка, торене и сеитба, което неминуемо рефлектира при реколтиране на продукцията, а от там и на приходите от продажби.

 

На какъв принцип се определя сериозното орязване размерът на субсидиране? Кой и кога ще отговори на хилядите ощетени с орязване на субсидиите ЗП, които гадаят каква е причината да бъдат санкционирани. Нелогично изглежда отпускането на финансова помощ, която след това бива данъчно облагана, още повече, че тази субсидия се формира от данъците на европейските данъкоплатци, в частност и нашите. Нелогично, дори абсурдно, но факт. Изглежда като омагьосан кръг – плащаш данък, получаваш субсидия, плащаш данък…