За какво са разходвани предвидените 2 млн. лв. за допълнителни служители в системата на БАБХ, които така и не бяха наети, пита група депутати във въпрос към земеделския министър.

Предложение: Плодовете и зеленчуците да се проследяват чрез отпуснати безвъзмездно опаковки

През юли 2022 г. бюджетът на агенцията бе увеличен. БАБХ получи 9 млн. лв. за увеличаване на работните заплати на служителите. До 1 август за актуализация на основните възнаграждения са разпределени 7 млн. лв. от общата сума. 

„В същото време беше подготвен проект за Устройствен правилник на БАБХ, предвиждащ увеличение на броя служители от 2260 на 2374 във връзка с увеличаване броя на служителите в ГКПП в страната и лабораторните структури на БАБХ, припомнят депутатите, сред които и бившият директор на Агенцията в правителството на Кирил Петков, проф. Христо Даскалов. 

Именно останалите 2 млн. лв. са били предвидени за тази цел. Актуализацията обаче така и не беше направена. 

Все пак парите са изхарчени. Според официалния отговор на министерството, по информация на БАБХ те са отишли за допълнително възнаграждение за постигнати резултати, изплатено през октомври 2022 г., възлизащо на 2 679 458,91 лв. Не става ясно между какъв брой служители е разпределена посочената сума.

Според питащите депутати има неофициални данни за „повторно коригиране на работните заплати на подбрани служители, плащани ДМС и други подобни действия, облагодетелстващи тесен кръг служители”.