Надявам се със стартиране на наредбата за директните продажби на мляко нашите производители директно да излязат на пазара и да имат директен контакт с потребителите.

Това посочи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов в интервю за радио Фокус.

Още в началото на 2013 година БАБХ започва да работи по проблемите, свързани с качеството на българското мляко, тъй като изтича гратисният период, в който страната ни е трябвало да приложи регламентите на Европейския съюз.

Според Войнов се очертава тежка година, защото изтича гратисният период за постигане на европейските стандарти за качеството на млякото и това е един много сериозен проблем.

[news]
Има вероятност, ако не се изпълнят всички изисквания, една голяма част от млякото да излезе извън хранителната верига. Голяма част от фермерите, които отглеждат животни за мляко са с по-малък брой и съответно трябва да се изпълнят определени европейски изисквания. Ние имахме дерогация за 2012-2013 година, която изтича, ето защо трябва да се впрегнат всички усилия, за да може в края на годината млякото, което се произвежда, да е по европейските стандарти.

Директорът на БАБХ съобщи още, че стартират срещи с представители на месната индустрия, за да бъде лимитирано съдържанието на соя в месните продукти с цел гражданите да консумират не само безопасна, но и качествена храна.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!