Дали ще има таван на плащанията, ще се реши от Народното събрание. Най-вероятно обаче ще се стигне до някакъв тип таван. Това каза пред Агри.БГ зам.-министър Явор Гечев по време на онлайн уебинар за Стратегическия план.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

“Ние разработваме 3-4-5 варианта по отношение на това, как ще се отрази таванът на плащанията. Както и къде да отидат парите от преразпределителното плащане. Пак казвам, ще разработим най-вероятно 5 варианта, като финално Комисията по земеделие и след това Народното събрание ще решат дали да има, или не таван на плащанията”, коментира Гечев и добави:

“Ако погледнете в момента Закона за подпомагане на земеделските производители, ще видите, че цялото подпомагане по Програмата, както и конкретните плащания по Първи стълб са записани там. Нали си представяте как МЗХГ казва нещо, което всъщност след това не се гласува от Народното събрание”.

И все пак Гечев е на мнение, че най-вероятно ще се стигне до някакъв тип тавани.

“Но пак казвам, това не е мое решение. Не е и въпросът дали ще има, или няма тавани. Въпросът е като има таван, да има модел.

Вземаме парите от таваните - добре. Но е много важно тези пари да направят малките устойчиви по отношение на икономическата структура, т.е. да станат средни или малки, но достатъчно големи, за да не са полупазарни стопанства или хоби земеделци”, каза още той.

По думите му е много важно къде ще бъдат насочени парите от таваните и съответно те да имат реална ефективност.

“Изключително важно е този Стратегически план да е по-различен от другите, т.е. да има последействие”, заключи зам.-министър Явор Гечев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg