Към края на месец юни 2020 г. ябълките се търгуват над два пъти по-скъпо отколкото по същото време на 2019 г., сочат последните оперативни данни на Министерството на земеделието.

Реколтата от зеленчуци: 20% срив за една година

Годишно поскъпване, макар и по-слабо има и при оранжерийните краставици, доматите (оранжерийни и вносни) и зелето – с между 24,3% и 56,9%. 

При цената на черешите също е налице повишение, но едва с 2,6%. Единствено цената на пресните картофи е под миналогодишната – с 16,3%.

Като цяло обаче, през последната седмица се отчита понижение на цените на едро на основните плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата в страната. 

Поевтиняването е по-слабо при черешите и червения пипер – респективно с 1,3% и 5,1%, и по-чувствително при доматите (оранжерийни и вносни), пресните картофи, зелето и оранжерийните краставици – с между 12,3% и 26%. 

По отношение на площите с трайни насаждения последните оперативни данни сочат увеличение на продукцията от череши и вишни съответно с 22,1% и 81,8% на годишна база. Това е свързано с по-големия размер на реколтираните площи, обясняват експертите.

По-бавно тази година се реколтират площите с малини, праскови, сливи и кайсии, затова и производството им изостава спрямо година по-рано. Най-драстичен спад има при сливи (-95,7%), праскови (-76,5%) и кайсии (-77,2%).

Към края на месец юни производството на ранни картофи надхвърля с 85% отчетеното по същото време на 2019 г. Фактор тук е по-големият размер реколтирани площи до момента, уточняват от агроминистерството. 

От друга страна обаче, продукцията от ягоди се свива с около 29% на годишна база заради по-малкото засадени и реколтирани площи.

В начален етап е прибирането на реколтата от полски домати и пипер от открити площи, дини и пъпеши. Засега то се движи с по-бавни темпове спрямо година по-рано.

Към 25 юни са произведени 9 354 тона оранжерийни домати и 15 372 тона оранжерийни краставици. До момента са прибрани 260 тона краставици от открити площи (включително корнишони) и 2 851 тона зеле, показва статистиката на ресорното министерство.