В периода между 7 ноември и 5 декември Министерството на земеделието провежда информационна кампания, посветена на биологичното производство. Ще бъдат обхванати 56 населени места, а с пълния списък по дати и часове може да се запознаете ТУК.

Близо 410 млн. евро са заделени за био до 2027 г.

Присъстващите ще се запознаят с основните правила при биопроизводство и ще получат важна информация за възможностите за подкрепа с конкретните ставки за подпомагане в сектора по:

•    Екосхема за биологично земеделие (селскостопански животни);
•    Биологично растениевъдство;
•    Биологично пчеларство;
•    Интервенции с приоритет за биологично производство.

Земеделските производители ще бъдат информирани в детайли за разликите между конвенционалното и биологично производство, за основните му принципи, нормативната уредба и задълженията, които следва да се спазват при отглеждането на различните култури и животни. 

На участниците ще бъде разяснена необходимостта от сертификация и предимствата, които тя дава при реализирането на продукцията. Ще се представят и добри практики от биопроизводството на други страни.

На срещите ще бъдат обсъдени и възможностите за присъединяване на биологичните оператори към признати от министъра на земеделието групи и организации на производители, както и начините за групово сертифициране съгласно Регламент (ЕС) 2018/848 и намаляване на разходите за сертификация.

Инициативата се провежда съвместно с Национална служба за съвети в земеделието, Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ и Областните дирекции по земеделие. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg