Въвеждането на лицензионния режим, по който ще се изнасят украински земеделски стоки към България са обсъдили министърът на земеделието Кирил Вътев и украинският му колега Микола Солски в рамките на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство.  

Вижте още: Министър Вътев пред Агри.БГ за лицензионния режим и квотите от Украйна

 

Продължават разговорите за уточняване на датата и условията, при които ще започне одобряването на лицензи за износ, става ясно изявлението на Микола Солски. Той е изразил готовност от украинската страна да се съобразят с всички условия, които България ще поиска по отношение на условията за износ на зърно и други земеделски стоки. 

По време на дискусията в Съвета на министрите Кирил Вътев е уточнил, че „очакваме Украйна в най-скоро време да въведе лицензионния режим по отношение на определените стоки, като мярка за предотвратяване на изкривявания на пазара на селскостопански продукти в 5-те държави членки на ЕС на първа линия“. 

Министър Вътев е поставил пред колегите си от ЕС един от най-важните въпроси за българските земеделци, който беше залегнал и в меморандума подписан между протестиращите земеделци и правителството – за отпадането на тавана на държавната помощ, във връзка с войната в Украйна. Заради това ограничение в момента от подпомагане са изцяло изключени значителен брой селскостопански животни, площи с трайни и зеленчукови култури, както и оранжерийното производство, информира министърът.

По време на среща с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, Кирил Вътев е получил пълна подкрепа по важните за страната ни теми, съобщават от пресофиса на аграрното министерство. 

„Българските земеделски производители и животновъди, които са постигнали тавана по помощта са в тежко състояние и затова се нуждаят от подкрепа. Основна причина за проблемите на българските фермери е дъмпинговият внос на украински продукти“, споделя министърът пред комисар Войчеховски. 

По въпроса за удължаване на помощта за Украйна и повишаване на подпомагането в най-кратък срок се очаква решение на Колежа на комисарите, става ясно от отговора на еврокомисар Войчеховски.