Нова електронна система ще измести Наредба 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. Най-накрая няма да имаме зелено картонче, а всички данни ще се въвеждат дигитално, обяви служебният земеделски министър Явор Гечев.

Над 340 млн. лева получават фермери като извънредна помощ заради войната в Украйна

„Още тази година ще започнем паралелно да работим по съществуващите модели и към края на периода на приема всички данни ще са електронно базирани. Това е договорката с колегите в администрацията и частната компания, която разработва системата“, допълни Гечев по време на окриването на конференция за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 „Поглед в бъдещето” в Пловдив.

Тази ГИС базирана система, която ще въведе нови електронни услуги, няма да е достатъчна обаче. Идеята е всички информационни системи собственост на МЗм в един момент да се влеят в една обща платформа. Това ще стане възможно благодарение на заложените в Националния план за възстановяване и устойчивост над 20 млн. евро във връзка със Стратегията „От фермата до трапезата“. 

„Който иска да изгражда тези системи обаче, трябва да се съобрази с едно изискване – всичките бази данни в националния облак да бъдат в единен формат за ползване. Затова работим върху това да имаме една потребителска система с база данни и електронни услуги, които автоматично си говорят с няколко други такива, най-вече с ИСАК“, обясни служебният ресорен министър.