Там, където новото и старото се срещат, а наследствените ниви оживяват с модерната суперхрана годжи бери, е белоградчишкото село Върбово, а стопанката е 70-годишната Маргарита Костова.

Намерение: Вдигат нова база за плодови сокове край морето

След своето пенсиониране Маргарита решава да се завърне в бащината къща и да се захване със земеделие. Избира отглеждането на годжи бери заради неповторимия състав от витамини и минерали и защото, по думите ѝ, не е сложна за отглеждане култура. Сега е времето, в което вълшебният плод се бере. Средните добиви, които стопанката отчита от своите 3 дка, са 500 килограма, а тази година се очертава добра реколта заради дъждовете.

Беритбата на годжи бери не е еднократна, то продължава да плододава.  Докато стигнеш до третата нива, първата пак е за бране, разказва производителката.

Маргарита Костова: „ Чудесната идея да засадя годжи бери в родното си село дойде преди 6 години. След три месеца вече беряхме плод. Садим го през май, а сега предстои беритбата.

Годжи бери вирее и на -20 градуса, и на 40 градуса. Много е издръжливо. То може да се отглежда на всякакви почви, дори и по-каменисти.

Има много ценни качества – витамини, минерали, включително микроелемента германий, който се среща много рядко, както и селен, цинк, витамин С."

Маргарита споделя, че се е учила да отглежда тибетската култура в движение, тъй като по професия е счетоводител и никога не се е занимавала със земеделие. Разказва за няколко важни етапа от отглеждането на годжи бери, както и техники, които сама е усвоила.

Маргарита Костова: "Годжи бери може да се засажда напролет и наесен. Ние го садим към средата на май. При него също има резитба през март месец, подобно на лозето. Има и връзване, но аз нарочно го оставям по-разклонено, за да се огрява от слънцето. Забелязала съм, че така е по-добре.

Преди нивите ни се копаеха на ръка. Тази година за пръв път косим тревата, защото вече няма кой да копае. Само аз окопавам около всеки храст по малко. Нашето годжи бери не е на поливна система, но въпреки това се получава много добра реколта, то се адаптира към условията.

Тази година многото дъждове се отразиха благоприятно единствено на него, останалите култури в градината ни са в по-лошо състояние.

Освен здравословните си функции лечебният плод изпълнява и още една – запленява и обединява цялото семейство около производството, идеи за преработка и пазара на годжи бери у нас. Внукът на фермерката измисля рецепта за студен чай от плодовете, който се пласира добре в биомагазини и такива само с родно производство.

Маргарита Костова: "Дъщеря ми във Видин продава по фермерски пазари и изложения, а тази в София намира пазар в бутикови магазини. Преди години зареждахме една търговска верига в столицата, но годжи бери има много кратък период на съхранение за пресния пазар – около 9 дни, сега го замразяваме. Направихме и фейсбук страница. Има интерес към плода от възрастни и млади. Пращаме пратки и по куриер. Интересът към полезния плод е удоволствие и стимул за нас."

"Видяла съм, че животът има стойност, когато създаваш нещо със собствените си ръце. Видях и че възрастта не е бариера, ако човек има желание. Аз възродих родното си място, върнах се към предците, които вече съм изгубила, чувствам се по-жива от всякога", споделя за финал Маргарита.

Повече за личната история и семейния бизнес на една от първите производителки на годжи бери у нас очаквайте в петъчната ни рубрика „Дамите в селското стопанство“.