Производствена база за плодови сокове ще бъде изградена край Балчик. В инвестиционното намерение се посочва, че годишният производствен капацитет ще бъде между 380 и 480 тона. Соковете ще се добиват от костилкови плодове без подсладители, консерванти и вода, планира още инвеститорът. 

Производители на североизток също страдат

Новата база ще бъде разположена в местността „Момчил” край морския град. С изграждането й стопанинът ще реши един от основните проблеми при отглеждането на трайни насаждения, а именно реализацията и ниските цени.

Плодовете за производството ще влизат в поточната линия от собствени овощни градини. От тези градини ще се осигуряват още до 1000 тона ябълки годишно за търговската мрежа. 

491 са земеделските стопани, които отглеждат плодове на територията на Добричка област, показват данните за 2019 г. Най-голяма площ сред овощните насаждения заемат сливите и джанките. По-голяма част от тях са в община Тервел.

Следващият най-разпространен плод в Добруджа е ябълката, като повече от половината от насажденията са разположени в трите черноморски общини Балчик, Каварна и Шабла.

След ябълките по количество реколта се нареждат сливите и череши. Много от стопаните, отглеждащи овощни градини, се насочват или към биологично производство, или към преработка на продукцията. 

През миналата стопанска година в Добричка област са създадени нови овощни градини със сливи, бадеми, малини, орехи, кайсии и праскови. Отново в крайморските общини се отчитат най-много новозасадeни плодови дръвчета. Над 20 100 дка са площите с овощни градини в Добруджа.