Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски няма да подаде оставка от поста си. Политикът увери, че ще продължи мисията си.

Четете още: 27 000 малки и средни зърнопроизводители ще получат Украинска помощ

 

„Няма да действам под натиск, защото членовете на Европейската комисия не приемат инструкции от правителствата на страните членки“, смята Войчеховски, цитиран от farmer.pl. Той смята, че изпълнява добре мандата си и че има липса на информация за дейността му в Полша. Именно в родната му страна беше поискана неговата оставка от вицепремиера и ръководител на Министерството на националната отбрана Владислав Косиняк-Камиш.

В петък фермери протестираха в Полша срещу разпоредбите на „Зелената сделка“ на Европейския съюз и притока на храни от Украйна. Демонстрантите настояват и за финансова подкрепа. 

Войчеховски е загубил подкрепата и от лидера на своята партия - Ярослав Качински, който не е скрил разочарованието си от него пред журналисти в полския парламент, според polsatnews.pl. 

Комисарят по земеделието не се чувства отговорен за протестите в много страни от общността. „В Германия става дума за субсидии за гориво, във Франция за данъчни въпроси, в Холандия за национални разпоредби, ограничаващи развъждането“, обясни той по време на интервю за предаването „Гледна точка“ на Polsat News. 

Водещият припомни, че един от общите знаменатели на демонстрациите в цяла Европа е притокът на евтини храни от Украйна. „Има много различни интереси по тези въпроси в ЕС“, коментира Войчеховски. Според него "евтиното зърно от Украйна" е необходимо на собствениците на големи ферми, например в Испания или Италия.
 
Комисарят посочва също така, че е единственият член на комисията, който се противопоставя на вноса на хранителни продукти от воюващата държава. 
 
Комисарят подчерта, че недоволството на фермерите в Европа е породено от политиката на Евросъюза в областта на климата , а не от селскостопанската политика. Войчеховски отбелязва, че е бил против „Зелената сделка“ от самото начало.