Помощта, която ще се дава на три степени в зависимост от обработваните площи обхваща 27 000 земеделски стопани. Тъй като ще има таван, някои едри стопани няма да получат средства по временната рамка за Украйна.

Четете още: Работи ли се върху освобождаването на субсидиите от данък?

 

Това стана ясно от думите на Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите пред Националното радио. 

Статистиката на Държавен фонд „Земеделие“ сочи, че 25 300 са земеделските производители, които обработват до 3 000 декара. „Те са най-уязвими и няма да доказват загуби“, уточни той. 
Във връзка с притесненията, че доказването на загуби може да влоши отношенията на по-едрите земеделски производител с банките, Христов уточни, че „няма да се гледа в годишната данъчна декларация дали дадено юридическо лице е на печалба, оперативен баланс ще обхване реалната земеделска година и това изчиства нещата“. От думите му става ясно, че ще се следи какъв е финансовият ефект за посочените култури, което няма да е проблем и за земеделците, и за банките. 

Той отново настоя законите да бъдат променени, защото това ще изчисти схемаджиите и чертожниците в земеделския сектор. 

Радослав Христов: Промяната на част  от законите ще даде дългосрочност и предвидимост не само на зърнопроизводителите, но и на целия земеделски бранш. Трябва да се погледне по-напред, а не да се вторачват земеделците в тези 10-20 лева.

Радослав Христов не очаква някакви изненади при самото техническо подписване на меморандума между Националната аграрна камара и правителството. 

Според него разделението на сектора е тръгнало още от 2010 г. "Това го направи един министър абсолютно целенасочено. След това разделение оттам нататък до ден днешен 100% обединение няма", обясни той.

Зърнопроизводителят смята, ако беше приет Законът за браншовите организации с ясни критерии за това кой е национално представен и има право да представлява сектора и кой не е, в момента нямаше "да се чудим и да се лутаме кой е на улицата и кой не е". 

Христов смята, че сега голяма част от организациите протестират, за да се легитимират, че са по-големи и по-национални. По думите му при тези организации нещата не са изчистени и сега има разнобой на едни и същи хора от един и същи сектор по отношение на исканията им.

"Тази седмица хората, които протестират - всичките са яхнати от тези двамата и употребени по отношение на това какви са им исканията. Тяхното искане е едно единствено – тъй като лобизмът в МЗХ приключи, искат да махнат сегашния министър, за да могат да си върнат статуквото, каквото беше преди. Нямат никакви аргументи по отношение на това, което искат", коментира Радослав Христов.