От 1 година насам рязко са зачестили атаките срещу земеделските кооперации с цел изземване на земята. Това заяви Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ), по време на годишния семинар на браншовата организация.

Имат ли бъдеще земеделските кооперации?

„Над 50 са вече кооперативите, срещу които има целенасочени атаки за смяна на председателите с нови”, допълни още Гечев и поясни, че така арендатори заграбват цели земеделски кооперации с цел присвояване на земята. 


Кооперативите са устойчиви структури, защото са генерирали немалък ресурс от площи, техника и хора. 15 % от обработваемата земя у нас се обработва в кооперациите, т.е. свободна земя няма. Това поражда негативните процеси.


Атаките са зачестили особено през последните 6 месеца. Методите за смяна на определени председатели са всякакви – административни, юридически. Но не само.  

 

Явор Гечев: На събрания влизат десетина напористи момчета, които никой никога не е виждал, плашат хората и накрая има нов председател. След 2-3 години кооперацията си заминава. Ако имате съмнения, че ви атакуват или затруднения как да се справите, търсeте нашата помощ. Над 50 кооперации вече имат целенасочени атаки по отношение или земята, или председателите, или структурите.

 

 

В залата има кооперации, които са получили помощ и намират смисъл в членуването в Националния съюз. „Повярвайте ми, не е едно и също, когато се борите сами и когато получите подкрепата на организацията. Няма какво да се лъжем, казвам го директно, че зачестиха проблемите. Затова внимавайте”, апелира към присъстващите представители на земеделски кооперации от цялата страна Явор Гечев.


Лидерът на браншовия съюз подчерта, че дебатът в Европа за новата ОСП върви в посока коопериране. Близо 90 % от европейското земеделие работи на кооперативен принцип, допълни още Гечев. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg