Военни делегации от Турция, Украйна, Русия и ООН обсъждат в Истанбул въпроса за износа на зърно от украински пристанища. Според експерти предварителните срещи по темата дават надежди, че това ще се осъществи.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

„Решаването на проблема с износа на зърно от Украйна ще бъде не само победа за Турция, но и победа за международната общност в намирането на начини за разрешаване на кризата в Украйна и предотвратяване на ескалацията ѝ”, коментира политическият анализатор Мюхиттин Атаман в интервю за Турската държавна телевизия (ТРТ), предаде БТА.

Според него, ако срещата е успешна, а има надежда за това, тя може да помогне за разрешаване на кризата в Украйна или поне да предотврати нейното задълбочаване.

За 21 млн. тона зърно в украинските пристанища към момента говорят някои данни. Страните от Близкия изток и Африка се нуждаят най-много от зърното, затова успехът на срещата в Истанбул ще им помогне да избегнат продоволствена криза. Създаването на зърнения коридор може да се окаже от полза не само за Украйна, но и за Русия, която е един от най-големите производители на зърно в света. 

Ако в Истанбул бъде постигнато споразумение, може да се очаква облекчаване на ограниченията по отношение на Русия. Мисля, че тези въпроси се обсъждат с ООН, чиито представители ще участват в срещата”, заяви експертът по сигурността Четинер Четин пред телевизия Хабертюрк.

„Решаването на проблема с украинския, а в дългосрочен план и с руския износ на зърно през Черно море, освен че ще сближи Русия и Украйна, ще предотврати продоволствена криза в Близкия изток и Африка, където се доставят повечето селскостопански продукти от Украйна”, каза още Четин.